Hvordan er det å bli fotografert på våtplate?


Vi begynner med å stille opp kamera, sette lys og stille skarpt

Deretter forsvinner fotografen inn på mørkerommet i ca. 5 minutter for å gjøre klar platen

Når fotografen kommer tilbake vil hun stille skarpt på nytt (du har helt sikkert rørt deg litt i løpet av minuttene hun har vært borte) og deretter ta bildet - naa maa du STAA STILLE!

Fotografen går tilbake til mørkerommet for å fremkalle bildet, og dersom du ønsker det kan du komme inn i mørkerommet for å se bildet tre frem under fikseringen - anbefales! Det er helt magisk!


For den som blir fotografert tar  hvert enkelt bilde ca. 10-15 minutter

Eksponeringstiden vil variere ut ifra lysforhold og kjemi. Du kan regne med å måtte sitte stille i 5-20 sekunder


Hva skjer etter fotograferingen?


Platen skylles, scannes og lakkes

Lakken bør tørke i en uke, for å herde fullstendig, før platen pakkes og postlegges

Du mottar den digitale utgaven av platen i web-oppløsning med Studio Staa Stille sitt vannmerke på e-post 


Kort oppsummert, fungerer prosessen slik:


Kollodium (en seig væske med salter) helles på en plate

Platen senkes ned i et bad med sølvnitrat

Platen tas ut av sølvbadet, legges i en plateholder og overføres til kamera

Platen eksponeres

Platen fremkalles

Platen fikseres og bildet trer frem

Platen skylles og tørkes

Platen lakkes
Kjekt å vite


En våtplate går gjennom mange steg før  den er ferdig, både kollodium, sølvnitrat, fremkaller, fix og lakk kan lage grums og partikler på  platen - såkalte artefakter. Studio Staa Stille har erfaring og kompetanse til å lage nærmest plettfrie plater, men det er ikke til å unngå at litt grums og noen partikler blir med på den ferdige platen. Det vil også alltid bli noe støv i lakken. Alt dette  bidrar til våtplatens unike uttrykk, ta en titt på  bildene i galleriet for å få en ide om hvordan din plate kommer til å bli.

Våtplater er egentlig negative, men fremstår som positive på mørk bakgrunn. De betraktes best i sollys eller annet sterkt lys - da kan man også se  det sølvskimrende negativet når man vrir på platen.

Våtplater oppfatter farger annerledes  enn menneskeøyet - rødt/rosa/oransje/gult trer frem som mørke. Blått/lilla/grønt trer frem som lysere - kan være verdt å vite før du  tar på deg den gule kjolen i håp om at den skal bli lys på bildet.

Briller med UV-filter  vil se ut (mer eller mindre) som solbriller. Våtplater trenger UV-lys/dagslys for å tegne motiv på platen.

Tatoveringer  fremstår som blasse, nærmest usynlige.

Det kan være lurt å være sparsom med foundation eller droppe den helt til en våtplatefotografering, hvis den har UV-filter eller rødlige pigmenter vil ansiktet fremstå mørkere enn normalt (på en mindre flatterende måte). Ellers  kan det  være lurt å legge på annen  sminke (øyenskygge og leppestift) litt tykkere/mørkere enn vanlig  dersom man ønsker at den skal tre godt frem.

Studio Staa Stille  har stort sett alt som trengs for å gjennomføre en våtplatefotografering, men det kan være lurt å ta kontakt i god tid før du trenger  det ferdige resultatet, spesielt hvis du ønsker et stort antall plater.


Hva om du ikke blir fornøyd?


Du får se, så og si hvertfall, sluttresultatet når bildet trer frem i fixen.  Det ferdige bildet, etter at det er lakket, vil være tilnærmet likt platen du fikk se tre frem - den eneste forskjellen er at  lakken gir det en litt mer gylden tone.

Når bildet trer frem i fixen ser vi også om eksponeringen er god (ikke for lys eller mørk), at du satt stille nok  og om kjemien har lagt igjen sjenerende artefakter (grums og partikler) på platen.

Dersom eksponeringen ikke er god eller  kjemien har lagt igjen sjenerende artefakter på platen  tar vi en ny plate uten ekstra kostnad.

Dersom du  ikke er tilfreds med resultatet fordi du ikke satt stille nok  og derfor ønsker et ekstra forsøk,  påløper den ekstra kostnaden deg.

Dersom du skulle være en av  de ytterst få som ender opp med sjenerende støv i lakken, vil du bli tilbudt ny fotografering uten ekstra kostnad, eventuelt reduksjon i prisen/pengene tilbake for den ødelagte platen.


Definisjon av sjenerende artefakter: Ødeleggende grums og partikler i ansiktet. Artefakter langs kantene av  platen regnes ikke som sjenerende, da de ikke er til å unngå og gir våtplaten sitt unike særpreg.

Definisjon av sjenerende støv i lakken: Fremtredende og ødeleggende støv i ansiktet som er synling når man ser på platen i betraktningsvinkel.


Kort oppsummert, ser du med en gang hva du får - og vi tar selvfølgelig en prat før vi tar bilder, så vi er enige om hva slags bilder du ønsker :)